see also our Facebookpage

This project has been funded by the Baden-Württemberg Stiftung, Bürgerstiftung of Ulm and other sponsors.

The school team from Jamena is happy that they can use some of classrooms now and put the new furniture there.

Takođe iz Gunje smo dobili pismo zahvalnicu svima koji su podržali obnovu dečijeg vrtića posle poplava.

Kolegium škole u Jameni poslao nam je fotografije materijala koji je nabavljen iz sredstava koja su donirana u kroz projekat "The wanted Danube". Školski nameštaj je takođe isporučen, ali će biti namešten nakon sanacije podova.

Photographs, author: OŠ "Filip Višnjić", Jamena; Licence for the photographs: Sent on 18/11/2014 to the DANET office.


Podrška mreže Danube Networkers for Europe (DANET) za obnovu od uništenja u poplavama u Srbiji i Hrvatskoj

 

U maju 2014 Srbija i Hrvatska su pogođene najvećim poplavama u poslednjih 120 godina. Ogroman broj ljudi, gotovo milion, naročito u Srbiji je evakusian iz poplavljenih područja. Ljudi su sbez svega ostali povlačeći se pred vodenom masom. Ogroman broj kuća je u potpunosti uništen usljed stajaće vode ili kretanja zemljišta. Veliki broj stanovnika poplavljenih oblasti je u neizvesnosti da li će uopšte moći da se vrate u svoje kuće.

Usled vanredne situacije i obima katastrofe u Srbiji i Hrvatskoj izazvanih poplavama, DANET umreživači su jednoglasno odlučili da pruže podršku žrtvama poplava uopštini Jamena u Srbiji i Gunja u Hrvatskoj.

Jamena-Gunja flood

U Jameni (Srbija) gotovo 80% stambenih objekata, javnih ustanova i institucija uništeno je u poplavi. 63 učenika osnovne škola, starosti do 15 godina, izostalo je sa nastave. Inventar u učionicama kao i školski materijal najvećim delom su uništeni u bujici. Takođe sistem za grejanje zahteva obnovu, odnosno zamenu u što skorijem roku.

Dečiji vrtić „Zvjezdice“ u Gunji brine se trenutno o 20 osoba sa posebnim potrebama. Među njima se nalaze deca predškolskog i školskog uzrasta i nekoliko mladih. Poplava je uništila namštaj, celokupnu dokumentaciju kao i parkove sa dečijim igralištem i baštom sa lekovitim biljem i začinima.

Jamena-Gunja flood

Sa donacijom iz našeg projekta „Željeni Dunav“, podržaćemo radove na obnovi ove dve institucije kako bi one što pre nastavile sa radom.

Jamena-Gunja flood

Na ovoj stranici možete videti fotografije iz ove dve opštine.

Jamena-Gunja flood

Jamena-Gunja flood